24 Ekim 2010 Pazar

Sağlam'ın rotasyon tercihi


Ertuğrul Sağlam bu sezon ligde rotasyona en sık başvuran teknik adamlardan birisi. Şampiyonlar Ligi'ndeki başarısız sonuçlar bir kesim tarafından homurdanma ile karşılansa da ligde hala kaybetmediler. Sezon başında yaptığı açıklamada, transferleri ilk 11 için değil varolan oyuncuları yedeklemek için yaptıklarını söylemişti. Bu söylemine de en başından beri sadık kaldı.

Sağlam'ın rotasyon tercihini daha çok ön tarafta kullandığını görüyoruz. Arka dörtlüde Stepanov'u uluslararası tecrübesi sebebi ile özellikle ŞL'de denemesine rağmen İbrahim Öztürk'den daha çok verim alıyor. Nitekim hafta arası da Manchester maçında ilk devrenin ardından Öztürk ile devam etti maça. Bugün kazandıkları Ankaragücü maçı da dahil olmak üzere 9 maçta sadece son iki hafta üstüste aynı ikili ile başladı ileri bölgede Sağlam. Bu ikili de geçen haftaki Karabük maçı yazısında belirttiğim gibi, bana göre en verimli ikili olan Turgay/Batalla idi. Nunez'i sene başında takıma monte etmeye çalışsa da istediğini alamadı Arjantinli'den ve son 3 maç ona hiç şans vermedi. Turgay/Batalla ikilisi bugün de o bölgedeki uyumlarını gösteren güzel bir gole imza attılar birlikte.

Sağlam'ın bu sezon Sercan'ı kullanma biçimi de ilginç ve zekice. Geçen senelerde Sercan için yapılan en büyük eleştiri güçsüzlüğü ve devamlılık problemi idi. Bunun için ekstra çalışmalar yapıyor mu bilinmez ama bu sezon lig ve ŞL'de tüm maçlarda dakika aldı Sercan ve Ertuğrul Sağlam da onu hiç bir zaman iki maç üstüste kullanmadı ilk 11'de (Eskişehir ve yarıda kalan Antep maçları hariç). Sercan'ı neden sürekli ilk 11'de oynatmadığı şeklinde de eleştiriler var ona ama son iki sezona oranla Sercan'ın tüm maçlarda sahada olması da bu eleştirilere yanıt olan bir cevaptır.

Geçen haftaki Karabük ve bugünkü Ankaragücü maçlarında ise Bursa kariyerinde hiç denemediği bir sisteme başvuruyor teknik adam. Hep sağlam tuttuğu orta göbeği Insua ile bozuyor 2 maçtır. Karabük maçının ikinci yarısında başını ağrıtmıştı bu deney ancak bugünkü maçta, biraz da Ankaragücü orta sahasının yumuşaklığı yüzünden hücum anlamında çok verimli bir gün geçirmelerine neden oldu. Ben yine de uzun vadede bu yola çok sık başvuracağını düşünmüyorum.

Sonuç olarak futbolda bazen de dene-gör politikası ile takımınızı ve sisteminizi şekillendirirsiniz. Ertuğrul Sağlam'ın da yaptığı bu. Bu sayede ikinci yarıda Nunez ve Steinert ikilisi ile yollar ayrılabilir ve as oyuncularını yedekleme konusunda daha istikrarlı ve yararlı isimler ile devam edilebilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder