30 Ekim 2010 Cumartesi

Mehmet Ekici'nin tercihi neden önemli?


Hiddink'in Milli Takım'daki ikinci dönemi diye adlandırabileceğimiz "post-Azerbaycan" döneminin ilk somut adımı bugün Almanya'dan gelen bir haber ile atılmış oldu. Bayern Münih altyapısından yetişen ve bu sezon başında kiralandığı Nürnberg'de düzenli olarak forma şansı bulan 90 doğumlu Mehmet Ekici Milli Takım tercihini Türkiye'den yana kullandı.

Bilindiği üzere Hiddink'in bu ilk 4 eleme maçında tercih ettiği oyuncular, sistem ve çalışma yöntemi özellikle Almanya ve Azerbaycan maçlarının ardından şiddetle eleştirilmişti. Bu eleştirilerin düzeyi şayet skorlar bu şekilde olmasaydı, bu kadar sert ve acımasız olmayacaktı. Ancak kadro seçiminde çıkan homurtular bu son iki maç sonrası Hiddink'in teknik adamlığının sorgulanmasına kadar varmıştı. Özellikle Terim döneminde neden sesi çıkmıyor diye eleştirilen Oğuz Çetin, Hiddink döneminde ise kadroyu bizzat kendisi kurmakla suçlandı. Sezon öncesi Amerika kampı için oyuncu seçimindeki esneklik ve yenilenme sinyalleri bu 4 maç ile acaba eskiye mi dönüyoruz sorularını getirmişti herkesin aklına. Aslında Hiddink bu 4 maçı bilinen oyuncular ile kadroyu fazla kurcalamadan oynayacağını satır aralarında söylemişti. Belki o da bu kadar büyük bir tepkiyi beklemiyordu gelen mağlubiyetler sonrası. Ve belki de o yüzden yenilenme sürecine bu kadar atak ve medya odaklı başladı. Maç izlemiyor diye eleştirilir iken Anadolu kulüplerinin maçlarına gitmeye başladı (örneğin geçen haftaki Trabzon-Gençler maçı). A2 maçlarını izleyerek gençlere yeni dönemde önem vereceğini gösterdi. Yurtdışında, özellikle Almanya'daki oyuncuları bu takımın içinde düşündüğünü gösterircesine, maçları yerinde takip ediyor . Son olarak Almanya'da göz önündeki en ciddi isim Münih'li Mehmet Ekici ile bizzat görüşmesi ve oyuncunun Türkiye tercihi bu çalışmaların ilk meyvesini vermesi açısından önemli. Peki başka neler getirecek bu tercih?

En önemlisi Mehmet potansiyelli bir oyuncu ve bizim en "kurak" pozisyonumuz olan orta sahadaki iki yönlü oyuncu ihtiyacımızı giderebilecek bir isim. Bu gölgede Necip dışında başka öne çıkan bir isim de olmadığı için, gittikçe yaşlanan orta sahamızı gençleştirecek ve geliştirecektir Mehmet. Almanya'da ve özellikle Münih disiplini ile yetişmesi ve genç Milli Takım'larda çok şans bulması bizim adımıza büyük bir artı. Disiplin ve devamlılık konusunda umarım takımın önünde ve diğer genç oyunculara örnek olabilecek bir oyuncuya sahip olmuşuzdur. Sezon başında Van Gaal'in onu bırakmak istememesi ancak Mehmet'in sahada olmak adına tercihini ayrılmak yönünde kullanması onun potansiyeli hakkında bize ipucu veriyor. Amacında da başarıya ulaşmış gözüküyor çünkü bu sene 9 karşılaşmanın 8'inde ilk 11'de başladı Nürnberg'de ve bunların 3'ünde 90 dakikayı tamamladı. Bundesliga için ciddi süreler bunlar. Ayrıca gelecek sezon için Münih'te oynaması adına umutlu olabiliriz. Bayern'in Kroos üzerinde geçen sene izlediği politikayı ve bu sene ondan azami ölçüde yararlandığını görünce Mehmet de gelecek sene orada formayı sonuna kadar zorlayacaktır.

Bu tercihin Türkiye için bir diğer önemi ise son yıllarda Almanya'daki oyuncular üzerinde kaybettiğimiz etkinin tekrar kazanılması açısından ciddi bir adım olması. Mesut Özil'in de başarısı ile beraber oyuncuların Almanya için oynama isteklerinin artması beklenebilir bir durum. Ancak Mehmet bu rüzgarı ters çevirebilecek ve İlkay Gündoğan, Ömer Toprak ve Taner Yalçın gibi isimler için de referans noktası olabilecek bir duruma geldi. İşin doğrusu bu Sinan Bolat olayında prestij kaybına uğradık. Yıldıray'ın da son dönemde kaybedilmesi bir başka problemli nokta idi bizim adımıza. Şimdi Bundesliga'da yükselen bir değer bizi tercih etti ve biz de bunu hem sportif alanda hem de masa başında kullanabilmeliyiz. Alman Milli Takım'ında da yeniden yapılanma sürecinde taşların yerine oturması, tercihleri bu sürece yeni başlayan bize doğru kaydıracak bir başka sebep olabilir.

Bu rüzgarı iyi değerlendirmeli ve Mehmet'ten azami ölçüde yararlanmalıyız. Onu Bayern'in A takımına çıkartan isim Jürgen Klinsmann idi ve umarım dünya piyasasına sunan isim de Hiddink olur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder