15 Ekim 2010 Cuma

38 dakikalık CEReNAT!


Sakatlanıp oyun dışı kaldığı dakikaya kadar 10 sene önceki Hagi'yi izlettirdi bize Cernat. Topla ilişkisi, kanatlara kaçıp kendini unutturması ve aniden ortaya çıkıp bitirici hareketleri yapması o kadar benziyor ki Hagi'ye...İlk goldeki penaltı vuruşu bile sanki büyük ustanın penaltılarının bir kopyasıydı. Maalesef sadece 38 dakika izleyebildik onu. Tam da oynayabileceği mükemmel bir zemin bulmuşken üstelik...Karabük yönetimi, herşeyi bir kenara bırakın sırf Cernat'ın hatrına o stadın zeminini düzeltmeliler. Kendi seyircisinin önünde ve tabii ki futbol oynanabilecek bir zemin üstünde daha güzel sololar atacaktır kesinlikle.

İlk yarı boyunca Karabük'ün şansı, Bursaspor ritm bulmadan skoru dengelemeleriydi. İki kere öne geçen Bursa'ya kısa zamanda cevap verdiler. 2 hafta önceki kadar verimli bir hücum organizasyonları yoktu işin gerçeği. Bursa'nın hücumda çok aktif başlaması onları hücuma çıkma konusunda dizginledi. Ancak rakiplerinin orta sahadaki alışılagelmişin dışındaki yumuşaklığı bir kaç pozisyonda rahatça o bölgeyi geçmelerini sağladı. Nitekim ikinci gol de böyle bir pozisyonun ardından geldi. Cernat kendini çok iyi kaybettiriyor oyun içinde. İkinci gol de onun zekasının bir ürünüydü. Aslında bu golde Romen'e hem gol hem de asist yazılmalı. Kendi önüne o kadar harika bir pas attı ki bunun istatistiklere yansımaması çok yazık olur.

Ertuğrul Sağlam da hep sağlam tuttuğu orta sahanın ortasını bu kez Insua ile daha yaratıcı ama daha yumuşak yapmayı tercih etti. Arjantinli'nin partneri de bugüne kadar fazla oynama şansı bulamayan Svennson idi. Bu bölgenin asıl sahipleri Hüseyin-Bekir Ozan-Ergiç üçlüsünün sertliği ve dinamizmi yoktu bu akşam o bölgede. Ama Insua'nın oyun zekası, dikine oyunu ve istekli bir gününde olması hücum organizasyonlarında akıllı ve akıcı işler yapmalarını sağladı bu devrede. Amerika fatihi Volkan Şen affedilmesine rağmen tribüne çıkınca sağ tarafta bu seneki durumunu çokça merak ettiğim İsmail'i izleme fırsatı buldum. Çizgideki oyunu oldukça iyi genç oyuncunun. Ayakları çabuk ve o da bu çabukluğunu avantaja çevirmek için kanadı sonuna kadar zorluyor. Ortalarını da sadece orta olsun diye yapmıyor. Kafasını kaldırıyor, boş adamı bulmaya çalışıyor. İlk yarıda bu şekilde bir kez Batalla'nın ayağına, bir kez de Ozan İpek'in kafasına attığı iki mükemmel pasın asist olmamaları tamamen bu oyuncuların kabahati idi. Maç boyunca içeriye doğru fazla katetmedi ve genelde çizgide kalmayı tercih etti biraz da maç eksikliğinin verdiği ürkeklik ile ancak bunu denediği bir iki pozisyonda potansiyelini gösterdi. "Açık yetiştirme fabrikası" Bursa'dan zaten bildiğimiz ama bu bu maç ile daha çok önemsediğimiz yetenekli bir açık daha geliyor. Milli Takım'da yeni dönem sözleri veren teknik ekipten birileri umarım izlemiştir bu maçı.

Yeri gelmişken Volkan Şen'in durumuna da kısaca deyineyim. Çok konuşuldu edildi ama bir gerçek var ki bu olayda Volkan son derece hatalı ve başka bir gerçek var ki o da Bursa'nın Volkan'a ihtiyacı var. Zaten sırf bu sebep ile Ertuğrul Sağlam bu "disiplin gösterisi" ni belki de istemeden kısa kesmek zorunda kaldı. 2-3 günlük bir kadro dışı bırakma ve tek maçlık tribüne çıkartma...Haftaya büyük ihtimalle sahadaki yerini alacaktır kaçak.

İkinci yarıda ise ilk yarıdaki istekli ve zorlayan oyunu yoktu Bursa'nın. İlk yarının dikine giden iki adamı Insua ve İsmail durunca Karabükspor Cernatsızlığa rağmen oyuna ortak oldu. Bunda Cernat'ın yerine giren Şenol'un ve ikinci yarıda dahil olan Birol'un ortalama üstü oyunlarının da etkisi vardı. Sağlam da bu durgun oyuna Ergiç ve Sercan hamleleri ile müdahale etti ama o bilindik sertliklerini maçın herhangi bir bölümünde dahi gösterememeleri maçı çözmelerine engel oldu.

Batalla Bursa için çok önemli oyuncu. Tek santrafor arkası oyunu çok iyi oynuyor. Dar alanda çok etkili, oyun zekası yüksek ve kendi bölgesinde topun arkasına geçmeye çalışıp az da olsa defansa katkı vermeye çalışıyor. Bu bölgede Ertuğrul Sağlam sezon başından beri çok varyasyon denedi. Turgay-Batalla, Turgay-Sercan, Nunez-Batalla ya da Nunez-Insua benim hatırladıklarım. Bana kalırsa bu ikililer içinde bu sistemin içinde en çok işleyeni bugün sahada olanlardı. Turgay güçlü, istikrarlı ve pas alışverişlerinde iyi...Sercan'a kıyasla son topları kullanmada oldukça başarılı. Bu yüzden de Batalla ile ikili oyunları daha etkili yapabiliyorlar (bkz. 2.gol...). Yani ortaya verimli bir ikili çıkıyor bu denklemden.

Karabük'ün ikinci yarıdaki performansında futbol adına konuşulacak daha az şey var ama taktik adına konuşulması gereken şeyler olduğunu söylemek lazım. Cernat olmadan ne oynamaları gerektiğini akıllıca çözmüş Yücel İldiz. Hakan Özmert/Birol değişikliğini ikinci yarıda daha on dakika geçmeden yapması da bunu açıkça gösteriyor. Orta sahayı kalabaklaştırdılar ve Bursa'nın bu akşamlık karakter değişikliğinden yararlandılar. 10 numaralarını kaybetmeleri normalde en iyi yaptıkları şeyi yapamamalarına sebep oldu bu yarıda ve sezonun yıldızı Emenike belki de en etkisiz oyununu oynadı.

Emenike demişken onunla bitireyim yazıyı. Bu tarz takımların başına gelebilecek tehlikelerden en önemlisi takımın en göz önünde olan oyuncusunun takımın önüne geçmeye başlamasıdır. Emenike de geçen haftaki milli felaketin etkisi ile fazla gündeme geldi. Milli Takım'da oynar mı oynamaz mı tartışmalarını hepimiz dinledik. Kendi başkanının bile Emenike için kulis yapacak duruma gelmesi onun oyununa fazla odaklanamamasını sağlamış olabilir. Mücadelesi bildiğimiz gibiydi ama topu paylaşmada biraz daha cimri davranması ve takımın kalanı ile olan iletişiminde vücut diline de yansıyan birkaç problemli hareketin olması onun adına eksi puan oldu bu akşam. Lig TV spikerlerinden öğrendiğimiz kadarı ile Mainz, Hoffenhaim ve Toulouse gibi birkaç takım ve Nijerya Milli Takımı adına Jay Jay Okocha onu izlemiş bu akşam. Bana biraz problem çıkacakmış gibi geldi Emenike ile ilgili. Karabük'ün onu elinde tutamayacağı aşikar ancak çok iyi başladıkları bu sezonda ondan böyle sebepler yüzünden gerektiği gibi yararlanamazlar ise hem sezona yazık olur hem de istedikleri parayı kazanamazlar onun üzerinden.

NOT: Cernat'ın ayağının iki yerden kırıldığı haberi geçti Lig TV'de. İlk yarıyı da kapatmış Rumen oyuncu. Karabük için büyük şanssızlık!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder