19 Şubat 2010 Cuma

İkinci Iker Casillas vakası: David De Gea



Geçen haftasonu, hem bir futbol ziyafeti izleyebilmek, hem de Galatasaray'ın dün akşam karşılaştığı rakibinin form durumunu görebilmek için geçmiştim ekran başına. Maçın ismi Atletico Madrid-Barcelona olunca insan hangi oyuncuyu takip edeceğini şaşırıyor haliyle. Ancak bu maçta da belki birçok kişinin dikkatini çeken bir isim, oyunu ile ön plana çıkmıştı. Şimdi onu daha yakından tanıyacaksınız.

Son yıllarda yapılan "en iyi 10 kaleci" tarzı listelerde sürekli aynı isimleri görüyoruz. Buffon, Cech, Casillas, Cesar diye başlayabileceğim listeye yeni isimler eklemekte zorlanıyorum açıkçası. Umut vaadeden birçok isim var belki ama yukarıda saydığım isimler gibi kariyerlerini çok genç yaşta inşa etmeye başlamış, yine bir kaleci için genç denilebilecek yaşlarda çok önemli takımlarda, çok önemli maçlara çıkmış bir kaleci örneği gelmedi önümüze son yıllarda. Yine bizde de Rüştü sonrası Volkan hala tam olarak kimsenin içine sinmediği gibi, Volkan'ın ardından kimin ya da kimlerin çıkabileceği de büyük bir soru işareti.

İşte bu maçta benim dikkatimi çeken isim Atletico kalecisi David De Gea idi. Yüzüne vuran yaşı, zayıf yapısına rağmen 1.92'lik boyu ile fiziğinde kendini belli etmiyordu. Kadroda ismini gördüğümde şaşırdım açıkçası, böyle bir maçta kale ona emanet edildiği için. Maçın hemen başında da bir Barca atağında topu elinden kaçırınca, klasikleşmiş bir genç kaleci performansı daha mı izleyeceğim dedim kendi kendime. Belki Atletico'nun agresif futbolunun ve skor avantajını eline geçirmesinin etkisiyle, o da daha rahat bir maç çıkarmaya başladı dakikalar geçtikçe. Özellikle çizgi üstündeki performansı ve kendine olan güveni etkileyiciydi. Atletico'nun bu çok prestijli maçı kazanmasında oldukça büyük katkısı vardı genç kalecinin.

Dün akşamki Galatasaray maçında da sahadaydı De Gea. Sakatlanarak oyunu terk etmek zorunda kalıncaya kadar da yine iyi bir performans sergiledi. Ben de bunun üzerine kısa bir araştırma yaptım internette.

Futbola 10 yaşında yine Atletico'nun altyapısında başlamış. Uluslararası tecrübe portföyünde İspanya milli takımı ile U17, U19 ve U20 düzeyinde birçok maç bulunuyor. Özellikle İspanya'nın finale ulaştığı, 2007'deki U17 Dünya Kupası'nda iyi oyunlar çıkartmış. Geçtiğimiz Eylül ayında, Şampiyonlar Ligi'nde Porto maçında forma giymiş ve bir de penaltı kurtarmış De Gea. La Liga'daki deneyimi ise şu anda sadece 2 maç ile sınırlı ki, birine hepimiz geçen hafta şahit olduk.

Görüntüsü ve stili ile Van Der Sar'ı andırdığı için Van Der Gea ismini takmış takım arkadaşları kendisine. Yaşına göre boyu ile, ve bu boyuna göre de çabukluğu ile dikkat çekiyor. İyi yanları arasında, özellikle genç kalecilerde çok da sık rastlamadığımız psikolojik avantajlara sahip olarak nitelendiriliyor. Bu öne çıkan özellikleri arasında ise baskı ile başedebilme (Barca maçında tanık olduk), konsantrasyon ve özgüven sayılıyor. Bunlar hakikaten bir oyuncuda, eğer varsa bir maçta bile farkedilebilecek özellikler. Bir parantez açıp, yine bu sezon Trabzonspor'da formayı kapan Onur'da da bu psikolojik avantaj olarak sayılan özelliklerin ön plana çıktığını söyleyebilirim izleyebildiğim kadarı ile. De Gea'ya dönecek olursak, yer tutuşu ve hava hakimiyeti de mükemmel olarak değerlendirilmiş birçok kaynakta.

En büyük eksi yönü ise, birebirlerde pozisyon alma açısından iyi olsa da kaleden çıkış esnasında yaptığı zamanlama ya da hamle hataları olarak gösterilmiş.

Son dönemde, benzetildiği Van Der Sar'ın yerine Manchester United tarafından düşünülünce, Atletico 2013'e kadar uzatmış kontratını.

İzlediğimiz ve öğrendiğimiz kadarı ile İspanya yeni bir Casillas kazanacak gibi gözüküyor. Casillas'ın 18 yaşında İspanya A milli takım kalesine geçtiğini düşünürsek şu an biraz daha geride gözüküyor ama Casillas'ın sıradışı bir kaleci olması da burada çok önemli bir faktör. Eğer ona Iker'e gösterildiği gibi sabır gösterilip üzerine düşülürse, post-Casillas döneminde de, İspanya kalesinde sıkıntı çekmeyecek demektir. Van Der Gea'nın şu an için tek dezavantajı ise kadro istikrarı sağlamakta sabıkalı olan bir kulübün oyuncusu olması. Eğer Atletico onu "harcamaz" ise, De Gea da yakın zamanda en iyi 10 kaleci listelerine girmeye başlayacaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder