19 Şubat 2010 Cuma

Bir Asırlık "Rüyalar Tiyatrosu"




Dünyanın en büyük kulüplerinin isimlerinin önüne aldıkları bu "büyük" sıfatını, sadece kazandıkları kupalar ile ya da harcadıkları paralar ile haketmediklerinin bir güzel örneğini gördük bugün haber kaynaklarında.

Manchester United taraftarları Old Trafford'un 100. doğumgününü kutladılar büyük bir törenle ve hep beraber. Onları Manchester United yapan en önemli markalarından olan "evlerini" doğumgününde yalnız bırakmadılar. Fotoğrafta gördüğünüz ise, 100. yaşında Old Trafford'a sunulan hediye.

Şimdi Old Trafford tarihi ile ilgili ansiklopedik bilgi vererek sıkmayacağım sizi. Amacım bu haberi okuduğumda yüzümde oluşan tebessümü ve içimdeki birazcık da olsa oluşan kıskançlığı paylaşabilmek. Bizler de hep İnönü'nün manzarası ve yeri ile, Saracoğlu'nun ne kadar modern olduğu ile, Ali Sami Yen'in atmosferi ile övünürüz ve övünmekte çok da haklıyız belki. Ancak camialarımızın tarihlerini sahiplenişi maalesef çoğu zaman, birbirleri ile olan polemiklerine malzeme oluyor. 100. yılını daha yeni kutlayan kulüperimiz var ama hala "stadı yenilesek mi, yenilesek de nasıl yenilesek" tartışmalarının ötesine geçemiyorlar. Oysa bu stadlar ne sevinçlere, ne üzüntülere şahit oldu hepimiz biliriz. Ancak stadlarımızdaki konfor bir yana, o tarihi sergilemekte ne kadar başarılıyız sorgulanır.

Real Madrid yüzyılın transferi diye lanse edilen Ronaldo'ya imza attırırken, Barnebau'da 80.000 den fazla taraftarı vardı. 9 numaralı formasını da, o stad kadar efsane olan bir isimden, DiStefano'dan almıştı Portekizli. Aynı şekilde Barcelona'nın bir müzeyi andıran Nou Camp'ı ve işte Manchester'in uğruna doğumgünü kutlaması yaptığı Old Trafford.

Her ne kadar Ferguson, yaptığı konuşmada stadın maç günleri dışında bile ziyaretçi akınına uğradığını vurgulayıp, işin biraz da pazarlama tarafını ön plana çıkarsa da, romantik bir tarafı daha ağır bastı benim gözümde bu kutlamanın.

Sir Bobby Charlton'ın "Rüyalar Tiyatrosu" ismini verdiği Old Trafford, biz şahit olamasak da rüya gibi bir kutlama ile girmiştir yüzüncü yaşına eminim. Keşke bizim kulüplerimiz de kendi taraftarlarına bu ayrıcalığı yaşatabilseler de biz de sırtımızda formamız, elimizde hediyemiz ile gidebilsek sevdiğimiz takımın "ev"ine.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder