24 Eylül 2010 Cuma

Stoke Bursa!


Ertuğrul Sağlam'ın elinde farklı sistemleri oynatabileceği, oyun içinde bir iki değişiklik ile oyunu tutabileceği ya da tam tersi hızlandırabileceği ilginç bir kadro var. Valencia mağlubiyetinden sonra yeni transferlerin şampiyonlar liginde onları taşıyabilecek düzeyde olmadığı konusunda çok eleştirildi Ertuğrul Sağlam. Bence aklı başında hamleler yapmış. Öncelikli amacının zaten elinde olan bu şampiyon kadroyu yedeklemek olduğunu defalarca söylemişti. Ama aslında yedeklemekten ziyade klonlamış desek daha doğru olur. Alınan oyuncular belki özellik ve yetenek olarak eldekilerden daha iyi değiller ama hepsi taktik disipline uyan ve sistemi işleten oyuncular. Bu da Ertuğrul Sağlam'ın rotasyon yapmasını kolaylaştırıyor. 2 önemli oyuncusunun (Sercan ve Volkan) sezon içinde yıpranmasını engellemek için Steinert ve Nunez'i kullanıyor. Her ikisi de yetenekli oyuncular ancak tempoları yerliler gibi değiller. Göbekte de Hüseyin ve Ergic'i zaman zaman Bekir Ozan ile dinlendiriyor. Geride de Stepanov ve Ömer'i İbrahim Öztürk ile...Vikipedia'ya "görev adamı" yazsanız büyük ihtimalle karşınıza Bekir ve İbrahim çıkacaktır. Ne zaman görev verilse sanki hiç yedek oturmamışlar gibi aynı özgüven ve disiplin ile oynuyorlar. Insua bu takımda geçen sene sadece Batalla'ya endeksli olan yaratıcılığı bir nebze daha arttırmış gibi gözüküyor. Hazırlık dönemini sakat geçirdiği için henüz 90 dakikayı çıkarabilecek düzeyde değil ve Ertuğrul Sağlam da onu zaten oyunun belli bölümlerinde kullanıyor şimdilik. Son anda kadroya dahil olan Svensson'u ise hala izleyemedim.

Bucaspor'a karşı kontrollü başladıkları oyunda yine tipik bir yan top golü ile öne geçtiler. Tempoyu ilk yarıda neredeyse hiç yükseltmediler. Zaten ilk yarıdaki kadro da buna uygun değildi. İkinci yarıya Sercan ve Insua ile başladılar. Bucaspor'un biraz daha açılacağını öngörüp biraz tempo yapmak istedi Ertuğrul Sağlam. Sercan'ın hızından, Insua'nın yaratıcılığından da oldukça faydalandı bu yarıda. Çünkü Buca'nın orta saha kurgusu Bülent Uygun'dan beklenmeyecek bir dizilişe sahipti. Oyuna Musa ile başlama tercihi ortada İbrahim Dağaşan'ın tek başına kalmasına sebep oldu. Böylece o bölgede oldukça boş alan buldu Bursa ikinci yarıda. Bülent Uygun burada karşı hamlesini oyuna Ragıp'ı alarak yapsa da takımın gole ihtiyacı olması, o boş alanları kapatmalarına ve oyunu sıkıştırmalarına engel oldu. Eğer Sercan en büyük eksikliği olan o son topları kullanma becerisini biraz arttırmış olabilseydi, Bursa oyunu bitirebilecek golleri bulacaktı.

Yalnız ilk yarıdaki oyunda Bursa, yan toplar dışında herhangi bir B planı olduğu izlenimini vermedi bana. Öyle ki orta çizgiden yapılan serbest vuruşları bile stoperleri ileri çıkararak kullandılar. Bu da maçın temposunu oldukça düşürdü. Bazen acaba Stoke City'yi mi izliyorum diye sordum kendime maç esnasında. Hatta Ali Tandoğan'da da Rory Delap'ı görmedim desem yalan olur. Tek farkları biri elini, diğeri ayağını kullanmayı tercih ediyor. Kısaca bu düzen elbette bir tercihtir onlar adına ama ilk golü bulamadıkları maçlarda ve tempo yapan takımlara karşı sıkıntıya düşeceklerdir ileride.  Aynen Valencia maçında olduğu gibi...

2 yorum:

  1. Ben de ilk eleştiri cümlesini yapanlar arasına giriyorum ama burada kendinizi nerede konumlandırdığınız da önemli. Rotasyonu sağlam kadro kurma adına Ertuğrul hoca nın attığı adımlar gayet mantıklı ama amaç sadece bu mu olmalıydı diye sormak lazım...

    Stoke demişken premiere league de oynadıkları 81 karşılaşmanın hiç birinde topa sahip olma oranı %50 nin üstüne çıkmamış. Bursaspor için durum farklıdır ama tablo neyi gösteriyor merak ediyorum.

    YanıtlaSil
  2. Ertuğrul Sağlam bu sene "gerçekçi" olmuş diyelim..Hedefleri bu sene yine lokal tuttu. Rotasyonu genişleterek içerde bir şampiyonluk veya ikincilik hedefledi. Böylece gelecek sene camiaya daha gercekci bi hedef gösterebileceğini düşünmüş olabilir bu yolla..Bu sene borçlardan arınmış mali yapısını düzeltmiş bi Bursa olacak ellerinde eğer hiçbisey olmasa bile.

    Bu sene Stoke'ı izlemedim ama Pulis varsa çok degismemişlerdir sanırım..Delap tac atacak uzunlar yükselip vuracak..Bursa nın bütün planı bu değil tabi de bu hafta üstüste aynı organizasyonu yapınca bi tüylerim ürperdi:)

    YanıtlaSil