19 Eylül 2010 Pazar

Mourinho'nun sınavı


Maç sonuna doğru yayıncı televizyon Mourinho'dan kesitler sundu ekrana. Onun vücut diline bakarak takımı hala bir Mourinho takımı haline getiremediğini anlayabiliriz kolaylıkla. Bitime doğru kanattan verilen bir pozisyonda ise nerdeyse delirmenin eşiğine geldi. Maç sonlarında verdiği görüntülerden takımın mevcut durumundan hiç memnun olmadığı apaçık belli.

Bu ana kadar kendi takımlarını yaratan Portekizli şimdi Real felsefesine uygun ama kendi felsefesinden de minimum ödün verecek bir sistemin arayışı içinde. Dünyanın tatmin edilmesi en zor taraftarının önünde her hafta ayrı bir sınav veriyor neredeyse. Onun belki de kariyeri boyunca en zor sınavı bu olacak ama birşeyi kesinlikle biliyoruz ki o asla pes etmez.

Her ne kadar kendi isteği ile alınmış olsa da Khedira ve Alonso'lu orta saha tipik bir Mourinho orta sahası değil. Real'i sadece 2 kere seyrettim bu sene ancak bu iki maçta onun felsefesine ters bir biçimde rakibe çok fazla alan bırakan bir takım ile karşılaştım. Daha önce Essien'li, Makalele'li, Cambiasso ve Zanetti'li bir takım yok artık elinde. Real'deki ömrü uzun olması halinde yeni sezonda en çok parayı bu bölgeye harcayacağını kestirmek zor değil. Önde ise bu sefer Etoo ve Milito gibi esnek oyun anlayışına sahip hücum opsiyonları da yok. Etoo'dan zaman zaman sağ açık ya da orta saha yapıp defansif görevleri yükleyebiliyordu ona ama şu anda aynısını uygulayabileceği oyuncular yok elinde. Higuain ve Benzema anti-Mourinho felsefesinde iki adam ve topu ayağında ya da önünde isterler sürekli. Bir de Ronaldo olunca onun aslında Mesut gibi yıldızı yeni parlayan birisini neden tercih ettiği anlaşılabilir. Geçen hafta Mesut'u neden tercih ettiği hakkında onun oynadığı oyunun basitliğini gerekçe göstermişti. Elinde bu kadar top aşığı adam varken ortadaki kurguyu kendi mantığına göre basit oynayan adamlarla yapması anlaşılır. Ama ben bu takımda Alonso'nun ömrünün uzun olmayacağını ya da en azından bu bölgeye Lassana Diarra'yı ilerleyen zamanlarda monte edeceğini düşünüyorum Portekizli'nin. Kaka'nın da şu anda sakat olması da belki onun işlerini bir anlamda kolaylaştırdı.

Şu ana kadar az gol atan ama sonuca giden bir takım var ortada. Ama rakibin oynamasına da çok izin veren bir takım...Zaman geçtikçe Mourinho ipleri daha çok eline alabilmek için bazı hamleler yapacaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder