22 Eylül 2010 Çarşamba

Schalke'de değişim sancıları


Her ne kadar Magath panik yapmaya gerek yok diyerek, ortalık toz duman olan Schalke'de kontrolü sağlamaya çalışsa da dörtte sıfır çeken takımını nasıl düzlüğe çıkaracağı tamamen muamma. Üstelik de yıllardan beri en pahalı ve çarpıcı transferleri yaptığı sezonda...

Schalke ilginç bir kulüp aslında. Dünyanın en zengin kulüplerinden birisi. Bunun en büyük sebebi de dünyanın en büyük enerji şirketlerinden birisinin takımın ana sponsoru olması ve tabii ki arkasındaki muazzam taraftar desteği. Forbes dergisinin verilerine göre yaklaşık 400 milyon dolarlık bir değer biçiliyor kulübe ve bu da onları dünyanın en değerli 11. futbol kulübü yapıyor. Düşünün üstlerinde olan 10 takım Avrupa'nın üç büyük liginin her sene zirvesine oynayayan takımları. Her hafta ortalama 60 bin kişiye oynuyorlar ve bu seyirci ortalaması da kulübün sportif başarıları ile doğru orantılı değil. Köln gibi, Dortmund gibi ve bir çok köklü Alman kulübünde olduğu üzere onların da daimi bir taraftar desteği var arkalarında. Buna rağmen bir çok sezona mütevazi transferlerle girdiler yıllar boyunca. Son yıllarda aldıkları en değerli oyuncu Avrupa'nın standart üstü kanat ıyuncularından olan ama asla bir yıldız olmayan Jefferson Farfan idi. Bu yaz ise Schalke için değişimin başlangıcı oldu belki. Takımın en büyük gol silahı Kuranyi'yi Rusya'ya ve Rafinha'yı ise Serie A'ya yolladılar. Yine defansın önemli isimlerinden Bordon ile de yollar ayrıldı.

Geçen yılların aksine ses getiren iki transfere imza attılar. Raul'u ve Klaas Jan Huntelaar'ı Ventils Arena'ya getirdiler. Ardından Atletico Madrid'den Jurado'ya ciddi bir para verdiler. Bunun yanında 5-6 transfere daha imza attılar. Ama bu kadro değişimi ilk dört haftada takımın dengesini bozmuşa benziyor. Zor yenilen ve zor gol yiyen bir takım iken, bu sene ilk dört haftada 9 gol yediler ve bilindiği üzere hiç puan alamayıp ligin dibine yerleştiler. Elbette Magath kolay pes eden bir teknik adam değil ve mutlaka takımı toparlayacaktır. Ancak ilk dört haftada gözüken o ki onun da kafası biraz karışık. Magath'ın ligin başındaki oyuncu tercihlerine baktığımızda bunu kolaylıkla görebiliriz. Özellikle defans kurgusundan hiç memnun olmamış ki 4 haftanın hepsinde de farklı isimlerle oynadı ya da oyuncularını farklı pozisyonlarda denedi. Özellikle Rafinha'dan boşalan sağ bekte Matip, Uchido, Moritz ve hatta Metzelder'i bile denedi.  Orta sahada da aynı şekilde bir kaos göze çarpıyor. Rakitiç'e oyun liderliğini vermiş gözüküyor. Yine Farfan'ı 3 maçta kanatlarda kullandı ve takımın ileri gitmede zorlandığını düşünürsek onun yeri de garanti sayılır. Ancak Raul ve Huntelaar'ı ileride beraber kullanacağı bir sistemde göbekte kimlere forma vereceği hala bir soru işareti. Geçen senenin çıkış yapan isimlerinden Baumjohann'ı henüz sadece bir kez kullandı. Papadopulos, Jones, Matip ve Klüge bu bölge için alternatifler. Ama kabul etmek lazım ki Schalke'nin yumuşak karnı bu bölge.  Belki ara transferde buraya bir takviye düşünebilirler ve hatta düşünmeliler.

Magath Bundesliga'da mucizelere imza atmış bir teknik adam. Bir sistem ve taktik uzmanı. Mutlaka defans ve orta göbekteki sıkıntıyı giderecek önlemler alacaktır. Rakipleri Bayern, Bremen, Hamburg ve Wolfsburg gibi takımlar da lige sıkıntılarla girdiler. Eğer kısa zamanda takımı toparlayabilirse çok birşey kaybetmiş sayılmazlar. Ancak kurt hoca bu problemleri gideremezse yıllardan beri ilk kez ciddi anlamda yatırım yaptıkları sezonda düş kırıklığına uğrayabilirler.

Not: Yazıyı bitirdikten dakikalar sonra başlayan maçta Freiburg'u deplasmanda 2-1 yendiler. Goller Rakitic ve Huntelaar'dan geldi. Magath tünelin ucunda ışığı gördü mü acaba?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder