20 Eylül 2010 Pazartesi

Orta sahalar belirledi...


İki takımın kadrosu da ince ayarlar verilerek kurulmuş, tahmin ettiğim gibi iki teknik adamın da sağlam kafa patlatarak çıkardığı kadrolardı. İlk baktığımda gördüğüm Beşiktaş'ta Aurelio'nun varlığı ile maçın orta sahada sıkışabileceği ve Fener'in Beşiktaş'ı sağ tarafından vurmayı hedeflediği idi. Schuster'in de burda yaptığı Nihat tercihine, Aykut Kocaman da kadroları görünce sevinmiştir sanırım. O bölgede gerek taktik disiplin açısından gerekse de şu anki durumu açısından en son oynayanacak isim Nihat. Holosko, Tabata, Hilbert ve hatta orda kullanılması halinde Ekrem bile onun önünde. Nihat mevzuuna geleceğim yine. Hatta ayrı bir yazı konusu bile yapabilirim.

Maça iyi başlayan taraf Beşiktaş'tı. Pas yaptı, kaleye gitti, öne oynadı ve aynı zamanda kontrollüydü de. Tempoyu yavaş yavaş yükseltti. Ta ki Hakan'ın klasikleşmiş bir yan top hatasından yediği gole kadar. Bu gole kadar Fenerbahçe organize olamayan ve hücum yapamayan taraftı. Bu andan sonra maçın senaryosu değişti birden. Fener özgüven kazandı, Beşiktaş'ın bilindik zaaflarından yararlanmaya başladı. Dia ile soldan geldi ve Niang'ı iki stoperin arkasına sarkıtarak önemli pozisyonlar buldu. Bu dakikalarda bulacağı gol ile maçı koparma ihtimalleri çoktu ama yapamadılar.

Bu esnada Beşiktaş ne yaptı? Çok ilginç bir şekilde Fenerbahçe'nin 3. bölgede top yapmasına izin verdi. Bu aslında Aurelio/Ernst ikilisini görünce benim beklediğim birşeydi. Ama neredeyse bu 20 dakikalık süreçte ilk toplara hiç basılmaması zaten uyumsuz olan iki stoperin dengelerini iyice bozdu. Göbeğe atılan her top pozisyon oldu Fenerbahçe adına bu dakikalarda. İşte Ernst faktörü burada önemli. Bence Schuster burada tercih hatası yaptı. Ernst'i önde kullanması, Aurelio'nun fizik gücünün zayıf olması bu bölgede çok boş alan bırakmasına sebep oldu Beşiktaş'ın. Ernst pres gücü yüksek oyunu ile geride oynadığı zaman ilk toplara basıyor ya da rakibi döndürmüyor. Aurelio ise stoperlerin arasında kayboluyor maç boyunca ve rakiple o temaslara Ernst kadar giremiyor. Burada bir hamle yapabilirdi Schuster belki ama Ekrem ve Hakan ile yaptığı iki zorunlu değişiklik onun da elini kolunu bağladı.

İkinci yarıya Aykut Kocaman Emre/Özer değikliği ile başladı. Zorunda kalmasaydı Emre'yi çıkarmazdı sanırım. Özer, Emre kadar dolduramadı bu bölgeyi ve Guti daha rahat oynama fırsatı buldu. Bence maçı çözen olay da bu idi. Guti'nin de bu yarıdaki performansı, bir oyuncunun bir takımı ne kadar ileriye taşıyabileceğini gösterdi. Aslında Alex tartışmalarının merkezinde de Fenerlilerin Alex'ten beklediği performansın işte bu Guti performansı olması yatıyor. Geriye gelmesi, top alması, oyunu kurması ve sorumluluk alması...Guti bunların hepsini yaptı bugün. Gol de onun verdiği pas ile Bobo'nun yaptırdığı penaltıdan geldi zaten. Onun performansı Quaresma'nın da oyuna daha çok girmesine sebep oldu ayrıca. Hem oynayan hem de oynatan adamdı.

Birkaç kısa not vererek bitireyim.
  • 80'de Dia'nın kaçırdığı pozisyon Fener adına maçı bitirebilirdi eğer gol olsaydı. Dia fundementali vasat olan dengesiz bir oyuncu. Hızlı ama çok savruk ve topla arası kötü. İzlediğim maçlarda 3-4 kere saçma denilebilecek hareketlerle çok basit vuruşları yapamadı. Stoch'u muhtemelen kondisyonu ve oyun içindeki istikrarsızlığı yüzünden tercih etmedi ama niye sonradan hiç kullanmadığını da anlayamadım Aykut Kocaman'ın.
  • Volkan'ın penaltısı çok anlamsızdı. Çıkmasına hiç gerek yoktu. Ya da madem çıktın yere yatma, ayakta kal, açıyı daralt ve adamı da köşeye gönder. 
  • Hakan da yediği golde inanılmaz bir yan top hatası yaptı. Göremediği bir topa çıktı ve ıskaladı dolayısı ile. Oysa iyi bir çizgi kalecisi bence. Kalsa yerinde, sırtı dönük adama çıkmasa hiç bir problem çıkmaz.
  • Hakan ve Volkan'ın aksine son derece istikrarlı ve özgüveni yüksek bir kaleci parladı bu sene.  Cenk kaleye geçtiğinde evdeki Beşiktaşlılardan aldığım reaksiyon "tamam abi Cenk varsa en azından geride rahatlarız" şeklinde idi. Biraz daha maç tecrübesi kazandıkça önünde oynayan Toraman/Zapo/Ferrari de aynısını düşünecektir.
  • Cüneyt Çakır bir ara kontrolü kaybetse de kötü maç yönetmedi. Belli bölümlerde takdir haklarını Beşiktaş'tan yana kullandı ama genelde iyiydi.
  • Belki erken ama ara transferde Beşiktaş'ın acil sağ bek bulması lazım.
  • Belki geç ama Beşiktaş'ın Nihat problemini çözmesi lazım. Aldığı ve takıma verdikleri arasında uçurum var. Daha ilk yarıda yine her zaman yaptığını yaptı ve oyuna küstü. İnanılır gibi değil...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder