30 Ocak 2010 Cumartesi

İlk aşk: İtalya 90 / Arjantin-Kamerun




İtalya 90 Dünya Kupaları tarihinde oynanan futbolla pek de iyi hatırlanmayan bir yere sahiptir. Her turnuva gibi kendi yıldızlarını (Schillaci, Roger Milla, Thomas Brolin, Goycochea) üretmesine rağmen, o turnuvaya birer dünya yıldızı olarak gelmiş Maradona, Mattheus, Lineker'ler turnuvayı bu kötü etiketle anılmaktan kurtaramamışlardı. Hem açılış maçında hem de kapanış maçında çıkan kırmızı kartlar ve tek farklı skorlar oynanan futbolun ne kadar sert ve kısır olduğunu ispatlamıştır. Almanya'nın Dünya şampiyonluğu ise Hollandalı taraftarların 'poor quality tournaments are always won by the Germans' tezini doğrular gibiydi sanki.

Az gol ve kısır futbola rağmen, İtalya 90 bu satırların yazarının izlediği ilk Dünya kupası olma özelliği ile ayrı bir yere sahiptir bende. Ayrıca Dünya kupaları tarihinin belki de en sürpriz açılış maçına sahne olmuştur. Düşünsenize, o zamanların futbol tanrısı Maradona'yı hayatınızda ilk defa izlemek için televizyon başına oturuyorsunuz ve Kamerun adında ismini ilk defa duyduğunuz bir ülkenin futbolcuları o Maradona'yı ve Arjantin'i Guiseppe Meazza'ya adeta gömüyor. İşte benim Dünya Kupaları aşkım da bu maçla başlar. Yıllar geçse de unutulmayan ilk aşkı bir de burada anmak istedim.

Bir gündüz maçıydı Kamerun-Arjantin maçı. Arjantin sahaya: Pumpido,Batista,Balbo,Basualdo,Burruchaga,Maradona,Fabbri,Lorenzo,Sensini(Calderon),Ruggeri(Caniggia),Simon 11'i ile çıkmışken, Kamerun takımı ise şu futbolculardan oluşuyordu:
Nkono,KanaBıyık,Massing,Ebwelle,Kunde,OmamBıyık,Mbouh,Mfede(Libith),Tataw,Ndip,Makany(Milla).

Maç pozisyon açısından fakir ama mücadele açısından oldukça zengin, yani sert geçmişti. 61'de Kamerun Kana-Bıyık'ın atılmasıyla 10 kişi kalmışken, bundan tam 5 dakika sonra Omam-Bıyık kardeşinin intikamını Arjantin'i mağlup edecekleri o tek kafa golünü atarak almıştı. Biz Türk erkeklerinin en meşhur sembolü olan soyadları ile de yıllar boyunca hatırlanmıştır Kana/Omam Bıyık kardeşler. Kamerun'un son dakikada 9 kişi kalmasına rağmen, maç bittiğinde İtalya 90'ın akılda kalanlarından olan noktalı-bayraklı televizyon skorbordu 1-0 Kamerun'un zaferini gösteriyordu.

Bu yenilgiye rağmen Maradona ve arkadaşları finale kadar çıktılar. Ama Kamerun'un açılış maçındaki bu inanılmaz zaferi, çeyrek finale kadar çıkıp orada İngiltere'ye son dakikada Lineker'in penaltı golü ile elenmeleri ve 38'lik Roger Milla'sı diğer hepsini gölgede bırakmıştı. Bu turnuvada Avrupa, Afrika'nın aslanları ile tanışmıştı.

Şimdi tam 20 yıl sonra yine büyük bir heyecenla Haziran ayının gelmesini ve 6. Dünya kupamı izlemeyi bekliyorum. Yıllar önce Afrika aslanlarının yaptığını, bu yaz evlerinde onlar veya bir başka Afrika takımı yapabilir mi diyerek ve umarak...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder