28 Ocak 2010 Perşembe

Dos Santos'un uçağı...

Uçağının inmesiyle bildiğimiz manzaralar eşliğinde başlıyor Meksikalı Dos Santos'un Türkiye serüveni. Türkiye'ye gelen birçok ismi büyük oyuncuyu yüzler,binler karşılar ama pekçoğuna sadece tercümanı veda eder dönüş yolculuğunun öncesinde. Dos Santos'unda kaderini önümüzdeki 6 ay çizecek.
Galatasaray'ın devre arasında yaptığı ve herkesi kıskandıran transfer hamleleri, sanki ilk yarıyı başarısızlıkla kapatan bir takımın başkanının takımı sil baştan yaratması gibi algılanabilirdi. Ama gerçek öyle değil tabi. İlk yarı karnesi, arada sekteye uğrasa da oldukça başarılıydı.
Devre arasında özellikle bu kadar kariyerli oyuncuları alabilmek tam anlamıyla bir "yönetim" başarısıdır. Ama kahraman yaratmaya çok meraklı olduğumuzdan bunu bir "yönetim" değil "yönetici" başarısı olarak gösterenler de az değil. Vitrinde gözüken adam Haldun Üstünel ama nokta atışı denilebilecek bu transferleri hem de minimum risk/maksimum kazanç ilkesiyle yapmak arkasında ciddi bir "scouting team" in olduğunun işaretlerini veriyor bana. Elle tutulur bir bilgim olmasa da, eğer Galatasaray bu scouting hamlesini yaptıysa, ciddi anlamda bunun meyvelerini yiyor şimdi. Devre arası kariyerleri düşüşte olsa da çok değil 2-3 sene evvel, avrupa'nın isminden bahsedilen yıldızları idi bu oyuncular. Her transfer gibi bu transferler de risk taşıyor ama okuduğumuz kadarı ile harcanan paranın miktarı, oyuncuların kiralık olması ve Dos Santos'un satın alma opsiyonlu alınması riski minimuma indiriyor.
Şöyle de bir gerçek var Galatasaray'ın özellikle bu son iki senede yapmış olduğu yabancı transferler herkesin içine siniyor ki, sinmediği zaman neler olabileceğini Tabata transferinde gördük, görüyoruz.
Bu transferler ile kağıt üstünde oldukça zengin bir hücum gücü oldu Galatasaray'ın. Şimdi çimler üstünde izleyeceğiz onları ve bu yıldızlar takım olabilecek mi sorusuna cevap arayacağız. Transfer başarılarını sportif başarılar tamamladığı sürece devamlılık ve istikrar gelir. Galatasaray'ın önünde hayati önem taşıyan bir 6 ay var şu anda. Başarı gelirse, o başarının üstüne yeni hamleler yapmak çok daha kolaylaşacaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder